Bizim evde genellikle hastalık zamanlarında çorba pişer. Bu yıl da eşim gripten kaçamayınca klasik tavuk suyu çorba yapmak için mutfağa girdim ve o sırada eşimden yüzyılın itirafı geldi: "tavuk suyu çorba çok yavan oluyor, ben sevmiyorum ki onu"
Hal böyle olunca hem vitaminli hem de lezzetli çorba arayışına girdim ve bildiğim bütün çorba tariflerini tek bir çorbada birleştirdim. Sonuç mu? Muhteşem:)
Şimdi sıra geldi bu muhteşem çorbanın tarifine...
Malzemeler:
1 parça tavuk göğüs eti
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy kuru soğan
2 avuç arpa şehriye
1.5-2 litre su
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Kuru Nane
** İlk olarak tavuk göğsünü bir tencerede 6-7 su bardağı su ile haşlıyoruz
** Başka bir tencerede tereyağını eritip, unu 2-3 dakika kavuruyoruz. Sonra üzerine salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.
** Ardından küçük küpler halinde doğradığımız soğanları katıp kavurmaya devam ediyoruz.
** Üzerine önce 2 bardak kadar su ekleyip salça ve unu topak kalmayıncaya kadar iyice eritiyoruz. Üzerine kalan tavuk suyunu ve yetmezse eğer 1-2 bardak daha sıcak su ekleyip iyice karıştırıyoruz (ilk aşamada çok su eklemeye gerek yok, eğer koyu gelirse pişme aşamasında ve hatta ısıtırken de su ekleyip kıvamını açabilirsiniz).
** Su kaynadıktan sonra tavuk göğsünün bir kısmını didikleyip içine atıyoruz. Tüm göğüs bana fazla geldiğinden ben bir kısmını ayırıp sonrasında sandviç, salata vb başka yemeklerde kullanıyorum.
** Tavuğun arkasından arpa şehriyeyi, tuz, karabiberi ve pul biberi atıyoruz.
** 10-15 dakika şehriyeler iyice pişene kadar kısık ateşte ağzı kapalı kaynatıyoruz.
** Ocaktan almadan kuru naneyi de katıyoruz ve dinlenmesi için kenara alıyoruz. Servis esnasında özellikle hastayken limon ve ekstra karabiber çok iyi gidiyor.
Belirttiğim gibi farklı çorba tariflerinin bir derlemesi, o yüzden özellikle un, salça ve soğanı kavururken görüntüsü çok lezzetli görünmüyor ama sonra su eklenince her şey düzene giriyor:) Ben hasta çorbası diye başlamıştım ama bundan sonra kışın vazgeçilmezlerinden biri olacak gibi görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder