Yemek tarifi vermek konusunda, hem verdiğim tariflerin basitliğinden hem de yemek fotoğrafı çekme konusundaki beceriksizliğimden dolayı çoğu zaman kararsız kalıyorum. Diğer taraftan mutfak konusunda kendim internetten çok fazla faydalandığım ve annelerimizin gözü kapalı yaptığı şeyler için bizlerin tarife ihtiyacı olduğunu düşündüğümden belki birilerine faydam olur diye tarif paylaşmadan da duramıyorum:)
Mercimek köftesi altın günlerinin vazgeçilmezlerindendir ama bizim evde hiç yapılmadığından yine kendimi internetin kucağına atıp onlarca tarifin arasından bana mantıklı ve kolay gelenleri derleyerek aşağıdaki tarifi hazırladım. Ölçü olarak ben su bardağı kullandım ama siz ölçüyü sabit tuttuktan sonra daha az veya fazla yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 (yarım) su bardağı köftelik ince bulgur
2 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yeşil soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Nar ekşisi
** Yıkadığımız mercimekleri bir tencerede çok hafif sulu kalana kadar orta ateşte pişiriyoruz. Mercimeklerin ezilmeye başlayıp, tane tane ağza gelmeyecek hale gelmesi gerekli. Suyunu çekmişse pişene kadar azar azar kaynar su ekleyebilirsiniz.
** Mercimek hafif suluyken ateşten alıyoruz, bulguru ekleyip iyice karıştırıyoruz, sonrasında kapağı kapatıp 15-20 dakika demlenmeye bırakıyoruz. Bulgur ateşe değmeden suyun buharında demlenerek pişiyor, bu nedenle suyunu tam çekmemesi ve hafif sulu kalması önemli.
** Diğer tarafta bir tavada sıvı yağda ince doğranmış kuru soğanı çok öldürmeden kavuruyoruz, sonra salçaları ekleyip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ılıması için kenara alıyoruz.
** Bu esnada isteğe bağlı miktarda yeşil soğan ve maydanozu mümkün olduğunca ince doğruyoruz. 1 su bardağı mercimek için yeşilliklerin toplamı 1 çorba kasesi olsa yeterli olur.
** Büyükçe bir karıştırma kabında önce mercimekli karışım ile salçalı yağı iyice karıştırıyoruz, tuz ve baharatlarını katıyoruz. Salçayı ve baharatları karışıma iyice yedirdikten sonra yeşilliklerini ekliyoruz, yeşillikleri çok ezmeden karıştırıyoruz.
** Sonrası size kalmış, isterseniz köfte halinde sıkabilir, marul yaprakları üzerinde kısır gibi servis edebilir ya da fotoğraftaki gibi farklı sunum şekilleri deneyebilirsiniz. Nasıl servis ederseniz edin, üzerine nar ekşisi dökmeyi aman unutmayın:)
Mercimek köftesi altın günlerinin vazgeçilmezlerindendir ama bizim evde hiç yapılmadığından yine kendimi internetin kucağına atıp onlarca tarifin arasından bana mantıklı ve kolay gelenleri derleyerek aşağıdaki tarifi hazırladım. Ölçü olarak ben su bardağı kullandım ama siz ölçüyü sabit tuttuktan sonra daha az veya fazla yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 (yarım) su bardağı köftelik ince bulgur
2 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yeşil soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Nar ekşisi
** Yıkadığımız mercimekleri bir tencerede çok hafif sulu kalana kadar orta ateşte pişiriyoruz. Mercimeklerin ezilmeye başlayıp, tane tane ağza gelmeyecek hale gelmesi gerekli. Suyunu çekmişse pişene kadar azar azar kaynar su ekleyebilirsiniz.
** Mercimek hafif suluyken ateşten alıyoruz, bulguru ekleyip iyice karıştırıyoruz, sonrasında kapağı kapatıp 15-20 dakika demlenmeye bırakıyoruz. Bulgur ateşe değmeden suyun buharında demlenerek pişiyor, bu nedenle suyunu tam çekmemesi ve hafif sulu kalması önemli.
** Diğer tarafta bir tavada sıvı yağda ince doğranmış kuru soğanı çok öldürmeden kavuruyoruz, sonra salçaları ekleyip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ılıması için kenara alıyoruz.
** Bu esnada isteğe bağlı miktarda yeşil soğan ve maydanozu mümkün olduğunca ince doğruyoruz. 1 su bardağı mercimek için yeşilliklerin toplamı 1 çorba kasesi olsa yeterli olur.
** Büyükçe bir karıştırma kabında önce mercimekli karışım ile salçalı yağı iyice karıştırıyoruz, tuz ve baharatlarını katıyoruz. Salçayı ve baharatları karışıma iyice yedirdikten sonra yeşilliklerini ekliyoruz, yeşillikleri çok ezmeden karıştırıyoruz.
** Sonrası size kalmış, isterseniz köfte halinde sıkabilir, marul yaprakları üzerinde kısır gibi servis edebilir ya da fotoğraftaki gibi farklı sunum şekilleri deneyebilirsiniz. Nasıl servis ederseniz edin, üzerine nar ekşisi dökmeyi aman unutmayın:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder