23 Şubat 2015

Etli Kuru Patlıcan Dolması


Geçtiğimiz günlerde heves edip kuru patlıcan dolması yapmıştım, tadında bir sıkıntı yoktu ancak özelliği olan bir yemek de olmamıştı. oda arkadaşımın tane sumak tavsiyesi ve birkaç internet sitesinden derlediğim yeni bir tarifi denedim dün ve oldukça güzel bir dolma oldu. Buyurun tarifi:




Malzemeler:
20-25 tane kuru patlıcan
350 gr az yağlı kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1/2 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı sumak
Karabiber
Pul biber
Tuz

Sos için:
1 çay bardağı tane sumak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
2,5-3 su bardağı sıcak su

**İlk olarak tane sumakları 1,5 su bardağı kaynamış suda ağzı kapalı demliyoruz. Diğer hazırlıkların yapılması ve dolmaların tencereye dizilmesi esnasında 45 dk-1 saat sıcak suda kalması iyi olur.

**Kuru patlıcanları kaynar suya atıp 15-20 dk haşlıyoruz. Çok yumuşamasın, doldururken yırtılabiliyor. Sonrasında süzüp soğuk sudan geçiriyoruz. 

**Diğer tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğuruyoruz. 

**Dolmaları üstten 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup ağızlarını birbirine yapıştırıp orta boy bir tencereye diziyoruz. 

**Tane sumakların suyunu süzüp üzerine 1-1,5 su bardağı su ekliyoruz. Salça ve tereyağını da ekleyip iyice karıştırıyoruz. 

**Suyu dolmaların üzerinde gezdirip kısık ateşte 25-30 dk pişiriyoruz. (suyunu çekmezse pişmesine yakın ağzı yarı açık şekilde orta-harlı ateşte suyunu çektirebilirsiniz)

**İçinde ve suyunda sumak ve nar ekşisi olduğu için bariz bir ekşi tadı var, o yüzden yanına yoğurt yakışıyor:)

Not: Tane sumak aktarlarda satılıyor, ben kilosu 40 TL'den 250 gr aldım, beni 4-5 yemek götürür gibi duruyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder