Rüzgar'ın Doğum Kurabiyeleri |
2 yıl önce Zeynep'in baby shower partisinde "Pekolata"nın yaptığı şeker hamurlu kurabiye ve cupcake'ler ile tanıştım. Tam da yeğenimin olacağını öğrendiğim bir döneme geldi ve "keşke ben de onun doğumunda kurabiye yapsam, anı kalsa" dedim ve kendimi internetin kollarına attım.
Pastacılık konusunda internet derya deniz, çok fazla online alışveriş sitesi ve blog var. 1 ay kadar araştırma yaptıktan sonra Ostim Pastacılık Dünyası'na gidip ilk malzemelerimi aldım ve şeker hamuruyla maceram başladı.
Öncelikle şeker hamuru ve pastacılık malzemeleri bütçeyi biraz zorluyor. El becerisi denilen şey bana pek uğramadığından her şekil/figür için kalıp almam gerekti. Hal böyle olunca 2 kez Pastacılık Dünyası ziyareti ve 3 internet alışverişi ile farklı konseptlerde kurabiye yapabilecek duruma geldim.
Benim yaptığım kurabiye tarifi Kanaltürk'te yayınlanan "Tatlı Sürprizler" programından alıntı (İzlemek isteyenler için: Youtube). Programı izlerken sürekli durdurup detaylı şekilde not aldım ve birkaç deneme yanılmadan sonra sonuç garantili aşağıdaki tarife ulaştım.
Malzemeler:
250 gr margarin (oda ısısında yumuşamış)
250 gr pudra şekeri
2 yumurta
1 tane Dr Oetker sıvı vanilya özütü
350-450 gr un
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe göre)
**Yağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.
**Vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
**Yumurtaları yavaş yavaş yedirerek ekliyoruz.
**Unu ve karbonatı birlikte eleyerek yavaş yavaş ekliyoruz (Unu ilk başta 350 gr ile başlayıp kıvamına göre artırıyoruz).
**Ben kokusu ve tadı güzel olsun diye tarçın da ekliyorum ama kurabiyelerin biraz rengi dönüyor. Karar sizin.
**Hamur toparlanmaya başlayınca unlanmış tezgaha alıyoruz ve hamuru alttan üste yoğuruyoruz.
**Hamur elimize ve tezgaha yapışmayıncaya kadar azar azar un ekliyoruz. Bu aşamada unu çok fazla eklememek gerekli yoksa açarken hamur çatlayabiliyor.
**Elimizin tersiyle hamura bastırdığımızda yağ izi kalıyor ama hamur yapışmıyorsa kıvamı tamamdır.
**Hamuru streç filme ya da buzdolabı poşetine sarıp 30-35 dk buzdolabında dinlendiriyoruz.
**Hamuru küçük parçalar halinde torbadan çıkarıp merdaneyle 0,7-0,8 mm kalınlığında açıyoruz.
**Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bir hamurdan 3-4 tepsi kurabiye çıkıyor, aynı pişirme kağıdını kullanıyorum ben.
**Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 12-13 dk rengi çok dönmeden pişiriyoruz. Kurabiyelerin içi hafif ıslak gibi oluyor, dinlenince kendini topluyor.
**Tel ızgaranın üzerinde dinlendirip süsleme aşamasına geçiyoruz.(Ben şeker hamurunu direkt suyla kurabiyeye yapıştırıyorum.)
Rüzgar'ın 1. Yaşgünü Kurabiyeleri |
Ufak İpuçları:
**Lezzet için tereyağ her zaman tercih nedeni ancak kaptaki Becel'i çırpmak daha kolay.
**Yağ, pudra şekeri ve yumurta mikserle çırpılabilir ama un ekledikten sonra en rahatı direkt elle dalmak.
**Kalıpla şekil verdikten sonra tepsiye taşımak zor oluyor. O yüzden kalıptan azıcık büyük parçaları tepsiye alıp orada kesilebilir. Veya direkt pişirme kağıdının üstünde açılıp, kalıpla kesilip pişirme kağıdı tepsiye taşınabilir.
**Normal kurabiyeye göre kabarmıyor ancak az da olsa genişliyor. Şeker hamurunu kalıpla kestikten sonra kurabiyenin üzerine tam denk gelmeyebiliyor. O yüzden hamuru kalıpla keserken sağa sola sallayarak biraz küçültmek lazım ki kabarma payı kalsın.
Oya ve Eray'ın Nişan Kurabiyeleri |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder